Een kunstgebit is een hulp middel die bijdraagt aan het herstel van kauwvermogen, esthetiek en fonetiek. De bedoeling van uw kunstgebit is dat het de functies, die uw eigen tanden en kiezen hadden, zo goed mogelijk overneemt. Tanden en kiezen zijn erg belangrijk bij het kauwen en het spreken maar ook voor uw uiterlijk.
Elk nieuw kunstgebit voelt wat anders/vreemd aan en daar moet u even aan wennen. Een nieuw kunstgebit kan in het begin pijnlijk zijn. Door kleine en eenvoudige correcties kunnen wij deze pijn wegnemen. Wacht nooit te lang om een afspraak te maken! Vijl of schuur nooit zelf aan uw gebitsprothese!
Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u het nieuwe kunstgebit in houdt en dat u direct probeert ermee te praten en te eten. Probeert u met de klachten zo snel mogelijk een afspraak te maken zodat we u snel kunnen helpen. Laat u er niet toe verleiden uw oude gebitsprothese weer in te doen. U zult dan natuurlijk nooit aan het nieuwe wennen. Met het nieuwe kunstgebit is het vaak een kwestie van doorzetten.
In het begin kunt u ook wat anders praten. De mond is de klankkast van de stem. Op het moment dat we de klankkast veranderen, verandert ook de klank. Probeert u juist zo veel mogelijk te praten met uw nieuwe kunstgebit. De problemen met het praten gaan meestal vanzelf over als u gewend bent aan de nieuwe situatie.
Het is het beste om de prothese voor het slapen uit te doen. Op die manier krijgen uw kaken de nodige rust waardoor uw prothese volgende dag beter blijft zitten. Misschien vindt u een mond zonder tanden en kiezen niet zo’n prettig idee. Uw kaken slinken wel minder snel als u prothese ’s nachts niet draagt. De prothese kunt u het beste bewaren in een bakje met water. Het water dient regelmatig ververst te worden in verband met potentiele schimmelinfecties.